Újabb 560 kaposvári gyermek sajátította el az úszás alapjait a több mint öt éve tartó, országosan egyedülálló mintaprogram keretében.
Tegye fel az a kezét, aki izgul – mondta a 25 méteres medence szélén sorjázó gyermeksereghez érve Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Hogy erre számított-e, azt nem tudni, mindenesetre egymás után emelkedtek a magasba a kezek.

– Hiszen már megtanultatok úszni – folytatta Szita Károly.

– De sokan vannak, és mindenki minket figyel... – jött a válasz.

A somogyi megyeszékhelyen több mint öt éve kezdődött iskolai – és óvodai – mintaprogram keretében újabb 560 gyermek sajátította el az úszás alapjait. A szerdán rendezett bemutató minimumvizsgán mutatták meg a lelkes és elszánt gyermekek, mit tanultak a medencében. Voltak köztük másodikasok és elsősök, s olyanok is, akik még óvodásként kezdtek el úszni.

Legendás úszóedző a névadó

– 2011 szeptember elsején kezdődött meg az iskolai úszásoktatás, minden idők legátfogóbb kaposvári sportoktatási projektje – mondta Lomnici Attila, a programot koordináló Kaposvári Sportközpont és Sportiskola igazgató-helyettese. 

– Az országosan egyedülálló program első évében a második osztályos gyerekek tanultak meg úszni tanórai keretek között, a második lépcsőben pedig már az elsősök követték őket. A legendás kaposvári úszóedzőről, Ketskés K. Endréről, Bandi bácsiról elnevezett mintaprogram 2014 szeptemberében új fejezethez érkezett: az óvodások is ingyen tanul(hat)nak meg úszni és korcsolyázni. Fél éven át heti egy alkalommal keresik fel délelőtt az uszodát, illetve a Jégcsarnokot. Akik tehetségesek, azok tovább folytathatják, ezáltal is biztosítva a kaposvári vizes sportok és a jégkorong utánpótlását.